Litomyšl.

Přípravy na Zahájení 6. litomyšlské lázeňské sezóny v plném proudu

• 30.1.2017 Ing. Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a CR

30. dubna 2017. Opět po roce ožije lázeňská promenáda slavnostním průvodem, hudební i divadelní produkcí. Chybět nebudou ani oblíbené lázeňské prameny, lázeňské lavičky, výstava historických vozidel a veškeré dění bude pod dohledem prvorepublikového četnictva. Účast na akci již přislíbili např. tito umělci: Sestry Havelkovy, Stanley´s Dixie Street Band, Václav Kotek, Cirkus Problem, Jananas, Žlutý pes s Ondřejem Hejmou, Studio Dva s Evou Holubovou, Bohumilem Kleplem, Kryštofem Hádkem a řada dalších umělců zvučných jmen. Celým sobotním programem, jehož součástí můžete být i vy, bude opět provázet vynikající moderátor Václav Žmolík. Nedělní dopoledne můžete začít snídaní v trávě na zámecké zahradě a poté přejít na Černou horu, kde společně oslavíme 25 let městských lesů. Chybět nebudou hry, soutěže, zvířátka, ale ani muzika a pálení čarodějnic. Výbornou zprávou je i to, že v pondělí 1. května je svátek a proto nikdo z nás nebude muset brzo vstávat do práce nebo do školy.

Výzva pro účinkující
Umíte hrát, zpívat, tančit, žonglovat či jinak bavit lidi? Zvládáte to i bez aparatury, pódií, světel a dalších divadelních propriet? Výborně – tato výzva je určena právě vám! Naše lázeňská promenáda, která vede od chrámu Nalezení sv. Kříže, přes máchadlo až na Braunerovo náměstí bude v sobotu 29. dubna 2017 otevřena již od 10.00 hodin i pro vás. Zaplatit vám sice neumíme, ale můžete vybírat do klobouku, futrálu od houslí či jiných „pokladniček“. Staňte se součástí projektu, o kterém se mluví! Svoji účast můžete nahlásit na mailové adrese lazneducha@litomysl.cz.

Soutěž Lázeňské prameny
V uplynulých ročnících zahájení sezóny probíhala celodenní soutěž, která spočívala v konzumaci gurmánských lázeňských pramenů. Tato soutěž se v roce 2016 změnila na celoroční s rekordními 20 prameny. Pokud máte zájem zařadit opět svůj speciální nápoj do této soutěže, napište nám na adresu lazneducha@litomysl.cz. Dodejme, že gurmánským lázeňským pramenem může být nejen speciální nápoj, ale také lázeňský pokrm.

Výzva pro výrobce produktů
Pokud vyrábíte nebo nabízíte sortiment vhodný pro lázeňské hosty, můžete jej celou sobotu 29. dubna nabízet návštěvníkům lázeňské kolonády. Vítané jsou regionální produkty, ruční výrobky - ozdoby a suvenýry, drobné občerstvení, lázeňské oplatky… Zájemci o prodej, nahlaste svoji účast u pana Leoše Krejčího na mailové adrese krejci@smetanuvdum.litomysl.cz. Pořadatelé si však ponechávají právo výběru prodejců a nemusí zájemce přijmout.

Samolepky „Lázně ducha Litomyšl“ pro provozovatele služeb
I když nebude vaše provozovna přímo lázeňským pramenem, podporovat myšlenku Lázní ducha můžete. Například tím, že hosta přivítáte v lázeňském městě, nabídnete mu informace o lázních, propagační materiály a zejména jej obsloužíte tak, aby se cítil opravdu dobře „opečován“. Již dnes si můžete vyzvednout v Infocentru na Smetanově náměstí samolepku Lázně ducha Litomyšl zdarma.

Dodejme, že akci pořádá město Litomyšl ve spolupráci se Smetanovým domem, příspěvkovou organizací Zámecké návrší, Regionálním muzeem v Litomyšli, Městskou galerií Litomyšl a řadou dalších organizací.

Více informací a detailní program víkendového otevření sezóny naleznete již brzy na webové adrese www.lazneducha.cz, případně na facebookové stránce, kde jsou pravidelně zveřejňovány také novinky z přípravy této oblíbené akce.

Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl.