Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Zahraniční odborníci opět na obhlídce Litomyšle

  • 28.6.2017 Ing. Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a CR

Již několikátý rok za sebou zaznamenává Litomyšl zvýšený zájem ze strany zahraničních novinářů a zástupců cestovních kanceláří či agentur. Velkou zásluhu na tom samozřejmě má zámecký areál na Seznamu UNESCO, který je pro zahraniční návštěvníky jakousi zárukou kvality. 

Také čísla z posledního měření firmy CE-Traffic, a.s. mluví jasně. Víc než 55% zahraničních návštěvníků, kteří o Velikonocích navštívili Českou republiku, zamířilo do měst s památkou UNESCO. Turisté ze vzdálených trhů potom tato čísla ještě navyšují: celkem 66% návštěvníků z USA, Kanady a Mexika mířilo do měst UNESCO, města UNESCO byla cílem cesty pro 73% turistů z Asie a dokonce pro 81% návštěvníků z Číny. Nutno říci, že v těchto počtech hraje důležitou roli samotné centrum Prahy. Ale i pokud očistíme tato čísla od návštěvy centra Prahy, získáváme zajímavé statistiky. O letošních Velikonocích navštívilo města UNESCO (bez Prahy) celkem 16% Číňanů či 13% turistů z Asie. Pod celkovým průměrem jsou naopak evropské země včetně Ruska. I tentokrát se potvrdilo, že význam památky UNESCO roste s rostoucí vzdáleností od hranic.     

Ve spolupráci s některými zahraničními zastoupeními agentury CzechTourism a s nezbytnou pomocí destinační společnosti Českomoravské pomezí jsme v dubnu přivítali v Litomyšli zástupce cestovních kanceláří z Rakouska i novináře a touroperátory z Moskvy – vždy s příslušnými řediteli zahraničních zastoupení agentury CzechTourism. Koncem května poslala ředitelka ZZ v Japonsku Martina Cílková další skupinu bloggerů a novinářů. Zajímali se o Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové, ale ujít si samozřejmě nenechali ani prohlídku památky UNESCO včetně oblíbeného Rodného bytu Bedřicha Smetany. Tato skupina byla velmi aktivní a pozorná – již během gastroslavností visel např. na japonském facebooku rozhovor s kuchaři, kteří zde připravovali japonské speciality. Velmi zajímavá byla také diskuse v chrámu Nalezení sv. Kříže na téma Otec, Syn a Duch svatý. Dokonalý zmatek z odlišné kultury byl nakonec korunován návštěvou Portmonea – Musea Josefa Váchala. Náročný den si však – podle svých slov japonští hosté náramně užili. Prý se vůbec nediví, že do Litomyšle jezdí turisté z Japonska tam rádi.    

A to je jenom začátek. O Smetanovu Litomyšl projevili zájem novináři z Jižní Koreje a čeká nás i odložený presstrip ze Skandinávie. Novinářskou cestu do Litomyšle připravuje dokonce i Noemi Benešová-Guerrero, ředitelka zahraničního zastoupení v Číně.

Děkujeme všem provozovatelům památkových objektů i zástupcům hotelů a restaurací, že nám při organizaci těchto akcí vycházejí vstříc. Věříme, že se nám vložená energie mnohonásobně vrátí.   

Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl.