Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Příběh zámku Litomyšl začal před 450 lety a odvypráví ho i nový nástěnný kalendář

  • 28.10.2017 Ing. Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a CR

Již několik let připravuje město Litomyšl nástěnné kalendáře. Ani v roce 2018 vás neochudíme o možnost, kochat se celý rok krásnými obrázky z Litomyšle – tentokrát jen a pouze ze zámeckého návrší. Celý rok 2018 budeme slavit 450. výročí od položení základního kamene zámku Litomyšl. Kalendář s názvem „Příběh zámku Litomyšl“ ve své obrazové části představí současnost. V textové části připomíná 12 letopočtů, které byly v životě zámku a zámeckého areálu důležité.    

Věděli jste, že Vratislav z Pernštejna vystavěl honosný renesanční zámek prý jako dar z velké lásky pro svou krásnou španělskou paní Marii Manrique de Lara? Že se zhoubné požáry nevyhnuly ani zámku a proto se další majitelé, Valdštejnové-Vartemberkové,  nejdříve museli soustředit na opravy a teprve později se zapsali do dějin vybudováním unikátního zámeckého divadla či zahradního saletu a v souladu s barokním vkusem nechali omítnout i renesanční sgrafitovou fasádu? A znáte odpověď na otázku, kdo byl posledními majiteli litomyšlského panství a zda na zámku bydleli? Víte, že Litomyšl byla prvním zámkem v republice, který byl po roce 1945 „předám lidu pro kulturní účely“. Zajímá vás, kdy došlo ke znovuodhalení zámeckých sgrafit? Odpovědi na tyto otázky i mnoho dalších zajímavých informací se dozvíte právě v nástěnném kalendáři „Příběh zámku Litomyšl“.  

Poslední dvoustrana je věnována současnému návštěvnickému programu a historii dalších budov v zámeckém areálu. 

Kalendář byl představen v rámci letošní ArchiMyšle. Vše dobré mu popřál starosta města Radomil Kašpar, kastelánka zámku Zdeňka Kalová a ředitel Regionálního muzea v Litomyšli René Klimeš.

Jde o první z dlouhé řady projektů a akcí, které k 450. narozeninám zámku Litomyšl připravujeme. 

 

 

Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl.