Památky UNESCO slavily v Senátu

• 16.3.2012 Ing. Michaela Severová, výkonná ředitelka svazku obcí

Rok 2012 je pro památky UNESCO ve znamení oslav. Spolu s ostatními památkami, které jsou zapsány na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví, si také památky z Čech a Moravy letos připomínají 40. výročí od podpisu Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Českou republiku však v této souvislosti čeká ještě jedno velké výročí – v roce 2012 je to již 20 let od zápisu prvních tří českých památek UNESCO na tento prestižní Seznam. Před dvaceti lety byly zapsány historická jádra Prahy, Českého Krumlova a Telče. Od této doby se podařilo zapsat již neuvěřitelných 12 českých a moravských památek UNESCO a Česká republika se tak stala UNESCO velmocí.

Rok oslav byl zahájen v lednu tiskovou konferencí v Mediálním centru Orbis, pokračoval prezentací na brněnském Regiontouru a pražském veletrhu Holiday World. Březen je ve znamení oslav v Senátu Parlamentu České republiky. Od začátku měsíce je zde nainstalována výstava představující všech dvanáct českých a moravských perel. Výstava není pouze propagací památek UNESCO, ale má výrazné prvky osvěty. Pod heslem „Sloh se nepíše, na sloh se kouká“ ukazujeme na příkladech jednotlivých památek UNESCO charakteristické znaky stavebních slohů.

V pondělí 12. března se v Senátu konalo přátelské setkání k 20. výročí zápisu prvních českých památek na Seznam UNESCO. Akci pořádal svazek obcí České dědictví UNESCO ve spolupráci se senátorem Milošem Vystrčilem a Výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Záštitu převzal 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a partnerem akce byla také agentura CzechTourism. Kromě Přemysla Sobotky a Miloše Vystrčila přítomné pozdravil také předseda spolupořádajícího výboru Ivo Bárek, první náměstek ministryně kultury František Mikeš, jménem náměstka Janeby z Ministerstva pro místní rozvoj promluvil ředitel odboru cestovního ruchu Aleš Hozdecký. Velkou radost nám udělalo slovo generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové i ředitele agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky.

Kromě jiného byla na tomto setkání založena Společnost přátel památek UNESCO s názvem UNES&CO. a spuštěna nekonečná soutěž pro návštěvníky památek UNESCO. Prvními V.I.P. členy společnosti UNES&CO. se stali ti, kteří stáli u zrodu svazku obcí České dědictví UNESCO, případně nám velmi pomáhali či pomáhají v našem snažení prezentovat dvanáct českých a moravských perel.

Historicky prvními V.I.P. členy společnosti UNES&CO. jsou:
Mgr. Michal Beneš, vedoucí útvaru pro UNESCO na Ministerstvu kultury ČR
Ing. Miroslav Brýdl, emeritní starosta Litomyšle, autor myšlenky založit svazek obcí
Mgr. Václav Jehlička, emeritní starosta Telče, později senátor a ministr kultury, čestný předseda svazku obcí
JUDr. František Mikeš, emeritní starosta Českého Krumlova, čestný předseda svazku obcí, dnes 1. náměstek ministryně kultury
Ing. Pavel Horák, emeritní náměstek primátora města Olomouc, čestný předseda svazku obcí
RNDr. Libor Kabát, dlouholetý starosta Lednice, současný předseda svazku obcí
Ing. Rostislav Vondruška, ředitel agentury CzechTourism, za všechny spolupracovníky z agentury, kteří prezentují kulturní dědictví s důrazem na památky UNESCO po celém světě
Ing. Dagmar Zvěřinová, senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou
Hana Müllerová, dlouholetá místopředsedkyně sdružení, místostarostka města Telč
RNDr. Miloš Vystrčil, emeritní starosta Telče i bývalý hejtman Kraje Vysočina, dnes senátor

Členem Společenství přátel památek UNESCO se může stát úplně každý. Stačí se přihlásit na http://www.unesco-czech.cz/unes-co/, členství je zdarma. Naopak přináší celou řadu výhod, bonusů a dokonce možnost vyhrát nejen víkendové pobyty, ale i řadu dalších skvělých cen. Tak tedy neváhejte a nahlédněte do duše našich památek UNESCO!

Reportáž ze Senátu Parlamentu ČR můžete zhlédnout zde.

. . . . . . . . . .