Dovolená v ČR:CZeCOTTourmapyVýchodní ČechyUNESCOČeská inspiraceGEOFUN

Andělský advent v Litomyšli nejen na zámeckém návrší

  • 27.11.2019 Ing. Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Litomyšl

Letošní advent zahájí - stejně jako v minulých letech - slavnostní rozsvícení vánočního stromu na zámeckém návrší za skvělé asistence sborů Kvítek a Lilium. Přímými aktéry samotného rozsvícení stromu se tentokrát staneme všichni – děkujeme vám, bez vaší pomoci by náš vánoční strom možná nesvítil. Symbolik lze v tomto případě nalézt velmi mnoho. Věříme, že dobro vítězí nad zlem a společnými silami zvládneme opravdu velké věci…

Olivetská hora se i letos stává centrem Andělských adventních nedělí. Jsme přesvědčeni, že v lázních ducha musí být adventní doba příležitostí pro setkávání se a třeba i pro malé duchovní zamyšlení. Víme, že na náměstí Václava Havla občas trošku profukuje, ale možností k ohřátí se budete mít opět dostatek. Od voňavého svařáčku a punče ze speciálních litomyšlských hrnečků, přes koše s ohněm a možností opéct si buřtík až po otevřené dveře okolních budov, ve kterých vás čeká lákavý program.

Centrem duchovního dění je samozřejmě chrám Nalezení sv. Kříže, kde si můžete každou Andělskou adventní neděli poslechnout sváteční slovo, při kterém bude rozsvícena vždy další adventní svíce. Čekají vás zde i speciální adventní světelné instalace, oblíbená výstava betlémů či pohled na adventní Litomyšl z Andělské vyhlídky z mezivěží chrámu. Právě v chrámu budou startovat také pravidelné komentované prohlídky města. Otevřena bude samozřejmě i expozice sakrálního umění a dětský program.

Na děti nezapomínáme ani na dalších místech návrší – každou adventní neděli mohou od 15.00 hodin shlédnout v Nové městské síni v přístavbě piaristické koleje pohádku. V regionálním muzeu je připravená výstava Fenomén Igráček včetně zimní dětské herny, S pejskem a kočičkou si děti mohou nejen děti projít výstavu ozdob v zámeckém sklepení, společně s Andělkou soutěžit nebo si v zámeckém infocentru něco vyrobit. Od 2. do 5. prosince mohou děti navštívit i zámecké slepení, které bude tou dobou v moci pekelné. Největší úspěch však pravidelně sklízejí živá zvířátka – především kozy Bleskule a Adéla. Tak co, tipnete si, kolikrát v letošním roce utečou z připravené ohrádky?

Pozvat vás samozřejmě musíme i na koncerty, které budou probíhat na Andělském pódiu před chrámem Nalezení sv. Kříže. VOXEL a Spol. nám pomohl rozsvítit vánoční strom první adventní neděli. Druhá andělská adventní neděle bude od 17.00 patřit Pavlíně Jíšová a Bababandu, třetí ve stejném čase pražskému Gospelu Limited a poslední herečce a zpěvačce Jitce Smutné, která přijede se svojí kapelou. Každou adventní neděli se na Andělském pódiu představí sbory i kapely z regionu, tak mrkněte na plakát, případně si vyzvedněte programový letáček, ať nepropásnete své oblíbence. Kompletní program najdete také na webu andelskalitomysl.cz, máme i facebook a Instagram, tak pište, komentujte, foťte, sdílejte a hlavně se v rámci adventu parádně připravte na Vánoce!

 

Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl. Litomyšl.

Dokumenty